Λωτός: "Το μήλο της Ανατολής" με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Λωτός: "Το μήλο της Ανατολής" με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες



Συντάκτες: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
O Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκεκαι άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία  χρόνια.

Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε  μεγάλης  εκτίμησηςαπό τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως η «τροφή των θεών».

Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής». Απότην Κίνα  εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά.

Το έφεραν πρώτοι στη δύση, Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
Οιλωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτόήταν. Πάντως σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έφεραν οι Ισπανοί.

Ο καρπός αυτός, του γένους των ψυχανθών, με 400 είδη, τα περισσότερα από ταοποία ευδοκιμούν στις εύκρατες χώρες. Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλίέως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικέςμέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο, που ωριμάζει αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τονΔεκέμβριο, οπότε και διατίθεται στην αγορά σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα τελάραή πλαστικά κλουβάκια, για την καλύτερη διατήρησή του, ένεκα του ότι είναι ευπαθέςφρούτο.

Θρεπτικές ιδιότητες:

Ο λωτός είναιμια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιοσε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνοόταν ωριμάσει πλήρως. Όταν  ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός  και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
    Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάςτου σε σάκχαρα - απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουναπό παχυσαρκία.


  Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδήπου είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες οι οποίεςείναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
   Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
  Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρήαντιοξειδωτική δράση  ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες γιατην πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.
  Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικόμας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
  Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ) οι οποίες έχουν ευεργετικέςιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
  Είναι πλούσιος σε  ιχνοστοιχεία όπως κάλιο,μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
   Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικόςσε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
  Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα(π.χ αθλητές )

 Τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες,άρα είναι ιδανικός για άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή είναιαπαραίτητο να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο, να εξαλείψει το τυπική στυπτικήγεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη.

Στην πραγματικότητα, στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης η τανίνη είναι μειωμένη,ενώ αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.

Τρόπος κατανάλωσης :
Για να ωριμάζουν οι λωτοί,τους τοποθετούμε μέσα σε μιακατσαρόλα σκεπασμένη  ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζίμε 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για  ήπιοαερισμό. Αφήνετε ταφρούτα στην κατάσταση αυτή για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετεγευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας. 
Ένας άλλος τρόπος είναινα τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it