Aποτελεσματική θεραπεία ακμής με μπλε φως!

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Aποτελεσματική θεραπεία ακμής με μπλε φως!



Συντάκτες: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

AKMH ΚΑΙΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ακμή είναι ένα σημαντικό δερματικόπρόβλημα, ή καλύτερα μία ασθένεια, που ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο καιτους ενήλικες. Το ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο της ασθένειας αυτήςκαι στις δύο κατηγορίες είναι πολύ σημαντικό. Η ακμή και οι ουλές που προκαλείεπηρεάζουν τη συμπεριφορά, την αποδοχή των ασθενών από τρίτους, ακόμα και τηνανεύρεση εργασίας σε πολλές περιπτώσεις. Τα ψυχολογικά συμπτώματα πουεμφανίζουν οι πάσχοντες από ακμή περιλαμβάνουν την αντικοινωνικότητα, τημειωμένη αυτοπεποίθηση, την κατάθλιψη, τη σύγχυση, τον θυμό κ.α.
Η εμφάνισή της ακμής είναιαποτέλεσμα της φράξης και της φλεγμονής των σμηγματορροικών θυλακίων τουδέρματος. Τα βασικά αίτια που προκαλούν την ακμή είναι:

  • ·      Ηυπερπαραγωγή των κυττάρων που δομούν τον σμηγματοροϊκό αδένα
  • ·      Η αυξημένηπαραγωγή σμήγματος
  • ·      Η μόλυνσητου δέρματος από το βακτήριο Propionibacterium acnes (P.acnes)
  • ·      Ηφλεγμονώδης απάντηση του δέρματος στην παραπάνω μόλυνση

Δείτε στο παρακάτω video πως τουπερβολικό σμήγμα συσσωρεύεται μαζί με τα νεκρά κύτταρα στους δερματικούςπόρους και στα θυλάκια. Η συσσώρευση αυτή μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη τουβακτηρίου της ακμής, P.acnes 


Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τηνκαταπολέμηση της ακμής είναι ποικίλα και έχουν δράση σε έναν ή περισσότερουςαπό τους παραπάνω παράγοντες. Η πιο συχνές θεραπείες έχουν να κάνουν με χρήση αντιβιοτικώνή αντιμικροβιακών σκευασμάτων, με κερατολυτικούς παράγοντες (όπως είναι τοσαλικυλικό οξύ), καθώς και με την από το στόμα λήψη ειδικών αντιβιοτικών. Όμως οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης της ακμής έχουν χάσει τηδημοτικότητά τους για τους εξής λόγους:

·      Έρευνεςδείχνουν ότι η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών σχετίζεται με αύξηση τηςπιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού
·      Τατελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η ανθεκτικότητα του βακτήριου της ακμής P.acnes στα αντιβιοτικά
·      Η από τουστόματος λήψη αντιβιοτικών έχει παρενέργειες όπως οι ζαλάδες, οι μυκητησιακέςμολύνσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι γαστρεντερικές διαταραχές κ.α.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησανστην αναγκαστική ανάπτυξη εναλλακτικών ασφαλών μεθόδων για την καταπολέμηση τουπροβλήματος της ακμής.
Η πιο αποτελεσματική ίσως θεραπείατης ακμής με μη συμβατικές μεθόδους είναι η φωτοδυναμική θεραπεία. Η χρήσηκαθαρού φωτός απαλλαγμένου από ακτινοβολία UV έχει δώσειπραγματικά θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μετά τοπέρας του προβλήματος το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό, κάτι που δεσυμβαίνει με τις παραπάνω θεραπείες.


Με ποιό τρόπο δρα η φωτοδυναμική θεραπεία;
Η φωτοδυναμική θεραπεία περιλαμβάνειτην ενεργοποίηση μίας χρωμοφόρου ουσίας (ουσία που απορροφά το φως) ώστε ναπροκύψει μονομερές οξυγόνο. Το μόριο αυτό του οξυγόνου είναι τοξικό καισκοτώνει τα κύτταρα. Η διάρκεια ζωής του όμως είναι πολύ μικρή οπότε δεν είναιτοξικό για τα υπόλοιπα κύτταρα του δέρματος. Το βακτήριο της ακμής P.acnes παράγει κάποιεςφωτο-ευαίσθητες ουσίες, την κόπροπορφυρίνη ΙΙΙ και την πρωτοπορφυρίνη. Το φωςπου χρησιμοποιείται στη φωτοδυναμική θεραπεία ακτινοβολεί αυτές τις ουσίες σεειδικό μήκος κύματος με αποτέλεσμα το βακτήριο να παράγει εσωτερικά το παραπάνωτοξικό μόριο του οξυγόνου. Αυτό προκαλεί την «αυτοκτονία» του βακτηρίου. Ταβακτήρια εξαλείφονται, οι φλεγμονές μειώνονται ενώ λόγω της αύξησης τουκολλαγόνου και της ελαστίνης που το φως προκαλεί, το δέρμα μένει ελαστικό,λαμπερό και λείο.





Η διάρκεια παραμονής κάτω από το φωςείναι 20 Λεπτά ενώ προηγείται καθαρισμός του δέρματος από το μακιγιάζ και τουςρύπους και απολέπιση για απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Έτσι η συνολικήδιάρκεια της κάθε θεραπείας είναι 30 Λεπτά. Η αίσθηση του φωτός μπορεί νασυγκριθεί με την ηλιοθεραπεία τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας. Ωστόσο δεν είναικαθόλου επώδυνο και είναι απόλυτα ασφαλές και για τα μάτια, και εδώ πρέπει νασημειωθεί ότι ανάλογος εξοπλισμός με αντίστοιχο μήκος φωτός χρησιμοποιείται γιατην αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων των ματιών (όπως η Ηλιακή Εκφύλιση της Ωχράς).Μετά τη συνεδρία ο θεραπευόμενος μπορεί να συνεχίσει κανονικά τιςδραστηριότητές του και να εκτεθεί με απόλυτη ασφάλεια στον ήλιο.
Ανάλογα με την έκταση τουπροβλήματος και την αντίδραση του δέρματος στη θεραπεία θα χρειαστούντουλάχιστον 6-8 συνεδρίες. Πάλι ανάλογα με την περίπτωση γίνεται συνδυασμός καιεναλλαγή συνεδριών με μπλε φως (το οποίο στοχεύει και εξοντώνει το βακτήριο τηςακμής) και κόκκινο φως (το οποίο ρυθμίζει τη λιπαρότητα και αναπλάθει γιααποφυγή και αντιμετώπιση των ουλών).

ΠΗΓΗ
MEDISPA
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it