ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Ομως η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών και χαρακτηρίζεται, πρώτον, από χαμηλή οστική μάζα ή πιο απλά, από λιγότερη ποσότητα οστού και δεύτερον, από διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Αν και εκδηλώνεται σε μεγάλες ηλικίες η οστεοπόρωση κατά κύριο λόγο εγκαθίσταται από την πρώτη στιγμή της ζωής μας όταν ο οργανισμός κατασκευάζει τα οστά. Τότε είναι απαραίτητη να γίνει η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση προκειμένου η αντοχή και η ποιότητα του οστού να είναι φυσιολογική. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης, πρέπει να ξεκινάει, σύμφωνα με μελέτες μας, από τη νεογνική ηλικία.

Επανεξέταση μετά από ένα χρόνο
Μία ομάδα κινδύνου που μπορεί να εμφανίσει οστεοπόρωση είναι τα πρόωρα βρέφη. Δηλαδή τα πρόωρα που έχουν γεννηθεί από τις 23 εβδομάδες  επιβιώνουν σήμερα λόγω της βελτίωσης της περιγεννητικής φροντίδας, αλλά έχουμε την υποψία ότι μεταξύ άλλων μπορούν να εμφανίσουν οστεοπόρωση ή πρόβλημα στην οστική τους ανάπτυξη. 

Για να εντοπίσουμε την οστική πυκνότητα χρειάζεται να γίνει μια εξέταση που λέγεται μέτρηση οστικής πυκνότητας και γίνεται με υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα. Τα μηχανήματα αυτά έχουν αναπτυχθεί για να εξετάζουν κυρίως άτομα από είκοσι ετών και πάνω. 
Στο ΜΕDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ προκειμένου να εξετάσουμε τα βρέφη, αναπτύξαμε μέθοδο που μπορέσαμε να εξετάσουμε τα λεπτά-μαλακά οστά, που μόλις και μετά βίας απεικονίζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Επρεπε να ξεπεράσουμε προβλήματα όπως την ταχύτητα της εξέτασης και για να είναι η ελάχιστη δυνατή έκθεση του βρέφους σε ακτινοβολία, αλλά και την υπερκινητικότητα τους. Τέλος έπρεπε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που της ταχύτατης μεταβολής με τον χρόνο της οστικής πυκνότητας ιδίως σε τόσο μικρές ηλικίες προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα στην επανεξέταση μετά διάστημα έξι μηνών ή ενός έτους.

Με την πρωτοποριακή εξέταση αυτή που κάναμε στο MEDLAB μπορέσαμε να δούμε την οστική ανάπτυξη του παιδιού. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να εξετάσουμε παιδιά από 5 ετών και άνω, με βάση τις ελληνικές φυσιολογικές τιμές που έχουμε δημιουργήσει στο MEDLAB από το 1992.

ΠΗΓΗ: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Ξενοφών Τσούκαλης, ΜΕDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

1 comments:

  1. η πατρίδα του Ιπποκράτη έχει ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ, από πρωτοπόρους........
    ειδικά σε αυτήν την δύσκολη, από κάθε άποψη εποχή, που ακόμα και τα τουρκικά πανεπιστήμια, θεωρούνται καλύτερα από αυτά της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη.....

    τα εύσημα λοιπόν στην Ιατρική και σε εσάς......!!!

    Θένα Διμελλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Item Reviewed: ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Rating: 5 Reviewed By: medlabnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it