Η Ελλάδα του 2011 αντιμέτωπη με την πείνα. Οι συνέπειες της πείνας στα παιδιά. Ποια τα συμπτώματα του υποσιτισμού; Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης.

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα του 2011 αντιμέτωπη με την πείνα. Οι συνέπειες της πείνας στα παιδιά. Ποια τα συμπτώματα του υποσιτισμού; Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης.

Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Η Ελλάδα του 2011 αντιμέτωπη με την πείνα. 
Είναι παράξενο ναμιλάμε για πείνα στην Ελλάδα; Υπάρχουν φαγάδικα πουείναι γεμάτα κόσμο, υπάρχουν ταχυφαγία που δεν προλαβαίνουν να στέλνουν φαγητόσε σπίτια και όμως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Και βέβαια δεν πρέπει να μαςδιαφεύγει ότι με βάση την περυσινή έκθεση του ΟΗΕ η Τρίτη χώρα στις εξαγωγέςστον κόσμο, η Αργεντινή, όπου παράγεται το 1,61% του κρέατος παγκοσμίως, εννέαεκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πείνα και από αυτά τα 2920 κάθε χρόνοπεθαίνουν από υποσιτισμό. Όμως και στις ΗΠΑ πέντε εκατομμύρια παιδιάυποσιτίζονται.

Πρόσφατα από το Medlab Ιατρικό Ινστιτούτοανακοινώθηκε μελέτη που έδειξε ότι έχει αυξηθεί η οστεοπενία στην παιδικήηλικία τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό οφείλεται στην αλλαγή των διατροφικώνσυνηθειών στην ελληνική οικογένεια, μειώνοντας την κατανάλωση ακόμα και τουγάλακτος στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ολοένα καιπερισσότεροι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους, συνεπώς και το εισόδημάτους, με αποτέλεσμα σταδιακά να περιέρχονται σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό έχειεπιπτώσεις και στη διατροφή τους, καθώς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ακριβόκόστος ζωής και να παράσχουν στις οικογένειές τους όλα τα θρεπτικά τρόφιμα πουέχουν ανάγκη.
Τι είναι όμως η πείνα;
Η πείνα είναι «η φυσιολογική ανάγκη για φαγητό και εκφράζεται με την ώθησηγια απόκτηση τροφής – η πείνα είναι συνήθως ένα δυσάρεστο και έμφυτοσυναίσθημα» . Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως τα μηνύματα τουΚεντρικού Νευρικού Συστήματος( υποθάλαμος) ή άλλα όργανα του σώματος(στομάχι, συκώτι, ορμόνες) , από παθήσεις , το περιβάλλον (π.χκλιματολογικές συνθήκες, διαθεσιμότητα τροφίμων , και τις ψυχολογικέςδιαθέσεις( άγχος, διάθεση, ανία ). 
Υποσιτισμός είναι η έλλειψη ή ανεπάρκειαθερμίδων και θρεπτικών ουσιών 


Ο υποσιτισμός σε ατομικόεπίπεδο, μπορεί να σημαίνει μια σειρά από επικαλυπτόμενα προβλήματα. Σε πρώτηφάση, ο χρόνιος κακοσιτισμός οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη τα μικρά παιδιάκαι σε αναιμία τους ενήλικες. Στη συνέχεια, τα πόδια πρήζονται εξαιτίας τηςέλλειψης πρωτεϊνών, ενώ μειώνονται οι αντιστάσεις στις ασθένειες και την ίασητων τραυμάτων. Επίσης παρουσιάζεται προοδευτική αδυναμία του οργανισμού καιδυσκολία στην κατάποση, που δεν επιτρέπει τη σωστή πρόσληψη τροφής. Την ίδιαστιγμή, ποικίλα συμπτώματα (όπως αναιμία, χρόνια διάρροια, συρρίκνωση οργάνωνόπως η καρδιά και οι πνεύμονες, υποθερμία, μυική αδυναμία, δυσπεψία) καιασθένειες από την μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων μπορεί να κάνουν τηνεμφάνισή τους. Συγκεκριμένα:
Συμπτώματα του υποσιτισμούείναι:
-       μείωσηβάρους
-       φούσκωμαστο στομάχι
-       κακήανάπτυξη
-       αιμορραγίατων ούλων
-       η αναιμία(έλλειψη σιδήρου)
-       κόπωση
-       δυσκολίασυγκέντρωσης
-       μειωμένηαπόδοση
-       αργή χρόνοιαντίδρασης
-       χλωμόπρόσωπο
-       ξηρό δέρμα
-       αδυναμία
-       ζαλάδες
-       έντονητριχόπτωση
-        
Περισσότερο κινδυνεύουν απότον υποσιτισμό τα παιδιά γιατί ο οργανισμός τους είναι αδύναμος και βρίσκεταιστη φάση της ανάπτυξης. Χωρίς την κατάλληλη τροφή τα παιδιά δεν μπορούν νααναπτυχθούν όπως πρέπει.

Βέβαια υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις που μπορείνα κάνουν ένα παιδί να λέει ότι είναι πεινασμένο, όπως ο διαβήτης τύπου Ι ήνεανικός διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η κατάθλιψη κλπ.

Κλινικάσημεία ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών
Σκελετός: Οστεοπόρωση (σχετίζεται με ανεπαρκήπρόσληψη πρωτείνης και φθωρίου) Ανώδυνη διόγκωση επιφύσεων.Κομβολογιοειδής διόγκωση των πλευροχονδρικών αρθρώσεων Καθυστέρηση στοκλείσιμο των πηγών του κρανίου, κρανιόφθιση, κύρτωση κνημών, εξοχή τουμετωπικού ή/ και βρεγματικού κρανίου. Παραμόρφωση θώρακος (πυθοειδής,αύλακα Harrison) Υποπεριοριστικό αιμάτωμα. Επώδυνη διόγκωση επιφύσεων
Κεντρικό νευρικό: Απάθεια. (Kwasiorkor)ευερεθιστότητα (διατροφικός μαρασμός) ψυχοκινητικές διαταραχές 
Ελάττωσητενόντιων αντανακλαστικών, παράισθησίες, ελάττωση αισθητικότητας ΨύχωσηΠεριφερική νευρίτιδα, συμμετρική αισθητική και κινητική ανεπάρκεια.Σπασμοί που δεν υποχωρούν με φαρμακευτική αντιμετώπιση, άνοια


Οι πεινασμένοι υποφέρουν μέσα στη σιωπή και για κάποιοπου δεν έχει έμπειρο μάτι, σε πολλούς από αυτούς, δεν φαίνονται άμεσα εξωτερικάσημεία της σοβαρότητας της πείνας που τους καταπονεί.
Η χρόνια πείνα αυξάνει την ευπάθεια στις ασθένειες. Οι άνθρωποινιώθουν αδύνατοι και ληθαργικοί. Η ικανότητα τους για εργασία μειώνεται καιαυτό επηρεάζει την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του συντείνει στην πείνα και τη φτώχειαπου βασανίζει τις οικογένειες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλοςπου διαιωνίζει το πρόβλημα.
Οι ελλείψεις της διατροφής σε βιταμίνες και άλλαστοιχεία προκαλεί ανεπάρκεια της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, μειωμένηανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων  καισωματικής ανάπτυξης των παιδιών, μειωμένη ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτωνκαι τύφλωση.

Οι γυναίκες που είναι έγκυοι, χρειάζονται επιπρόσθετες300 θερμίδες κάθε μέρα. Όταν θηλάζουν χρειάζονται 500 επιπρόσθετες θερμίδεςκαθημερινά. Η κακή διατροφή προκαλεί στις γυναίκες μεγαλύτερουςκινδύνους επιπλοκών και θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού

  λο καιπληθα  λο και πληθα
Oταν μιακοινωνία μαστίζεται από την πείνα
Α) Μια πρώτη συνέπεια, είναι ότι η κοινωνία αυτή δεν μπορεί να έχειφυσιολογική ανάπτυξη, εξαιτίας του φαύλου κύκλου της φτώχειας και της πείνας.Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να ξεκινήσουμε τον συλλογισμόμας παρατηρώντας το πιο ευαίσθητο τμήμα του συνόλου, που είναι τα παιδιά. Ηφτώχεια και η ανεπαρκής ποσότητα τροφής έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τηδημιουργία προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης των παιδιών, αλλά συμβάλλουν καιστην αναπαραγωγή της ανεργίας και τη διαιώνιση της φτώχειας.

Β) Μια δεύτερη συνέπεια της Πείνας σε κοινωνικόεπίπεδο, είναι η πρόκληση αναταραχών, συρράξεων και συγκρούσεων, οι οποίες μετη σειρά τους ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και δεν επιτρέπουν τηνεφαρμογή προγραμμάτων για την επίλυσή της. Δημιουργείται συνεπώς ένας ακόμηφαύλος κύκλος, σαν εκείνον που εξετάσαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Ας δούμεπώς συμβαίνει αυτό: Σε πολλά σημεία του κόσμου, οι άνθρωποι ξεσηκώνονταιαπελπισμένοι από την φτώχεια και την πείνα και προσπαθούν να ανατρέψουν τουφιστάμενο σύστημα κοινωνικής διαστρωμάτωσης και να διαμορφώσουν μια δικαιότερηκοινωνία.

Παρά το γεγονός ότι η φτώχεια φέρνει ένα παιδί σεκίνδυνο για την υγεία του, σημαντικό είναι ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητατης ψυχοκοινωνικής δυσλειτουργίας και μπορεί να παράγει ορισμένες σημαντικέςαρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότιπεινασμένα παιδιά δείχνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και ευερεθιστότητας,επιθετική και αντιδραστική συμπεριφορά προς τα άλλα παιδιά συνομήλικα παιδιάπου δεν είναι πεινασμένα. Τα ευρήματα αυτά συμπληρώνουν μελέτες τηςσυμπεριφοράς που έχουν γίνει σε αναπτυσσόμενες χώρες με χρόνιο υποσιτισμό, έχουνδιαπιστώσει ότι σχολικής ηλικίας πεινασμένα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναιανήσυχοι και οξύθυμοι, και δείχνουν σχέση μεταξύ της επιθετικότητας και τηςπείνας.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πείνα και τονυποσιτισμό και μάλιστα στα παιδιά θα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί το πρόβλημα. Ηεκτίμηση της θρέψης πρέπει να αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης τουπροβλήματος.
Μέθοδοι για την εκτίμηση θρέψης

1. Κοινωνικό - οικονομική κατάσταση.
2. Το διαιτολογικό ιστορικό του τελευταίου 24ωρου και η συχνότητα που χρησιμοποιούνται
διάφορα τρόφιμα στη διάρκεια της εβδομάδας.
3. Σωματομετρικές μετρήσεις.
4 Συνέντευξη με τον ασθενή και ανασκόπηση των συστημάτων για συμπτώματα που σχετίζονται με νοσήματα θρέψης.
5, Κλινική εξέταση και αναγνώριση συμπτωμάτων υποθρεψίας ή τοξικής επίδρασης θρεπτικών
συστατικών,
Εργαστηριακές εξετάσεις που υποβοηθούν στη διάγνωση υποκλινικών κυρίως μορφών ανεπαρκούς θρέψης. Στις εργαστηριακές εξετάσεις περιλαμβάνονται και οι ακτινολογικές 
για τον καθορισμό της οστικής ηλικίας και του πάχους του οστικού φλοιού.
7.Ανοσολογικέςεξετάσεις.

Ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται αντιμέτωπος με τοπρόβλημα θα πρέπει με πολύ λεπτές ερωτήσεις να προχωρήσει στην διερεύνηση, μιακαι το παιδί έχει τη δική του αξιοπρέπεια και πολλές φορές δεν θέλει ναεξωτερικεύσει αυτό που του συμβαίνει. Στη μελέτη που κάναμε στο MEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟπροσαρμόσαμε ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε η Αμερικάνικη ΠαιδιατρικήΕταιρία. Συγκεκριμένα:

Οκτώ ερωτήσεις που μπορεί να βοηθήσουν για την καταγραφή, τονέλεγχο και  για τη μέτρηση της πείνας στηνπαιδική ηλικία



1.
Μήπως στο σπίτι σας πάντα τελειώνουν τα χρήματα που προορίζονται για την αγορά τροφίμων που είναι απαραίτητα για ένα γεύμα;
2.
Μήπως εσείς ή τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη της οικογένειας τρώνε λιγότερο από ό,τι αισθάνεστε ότι πρέπει, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα;
3.
Μήπως το παιδί σας τρώει λιγότερο από ό, τι κρίνετε ότι θα πρέπει, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα;
4.
Μήπως το παιδί σας λέει ότι είναι είναι πεινασμένο, γιατί δεν υπήρχε αρκετό φαγητό στο σπίτι;
5.
Μήπως το παιδί σας πάει για ύπνο πεινασμένο, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα;
6.
Μήπως κόβετε ποτέ την ποσότητα στα γεύματα που έκαναν παλαιότερα, ή παραλείπετε γεύματα, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα;
7.
Μήπως εσείς ή τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς σας κόβετε το μέγεθος των γευμάτων σας ή παραλείπετε γεύματα, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα;
8.
Έχετε ποτέ αναγκαστεί να υποκαταστήσετε καθημερινά τρόφιμα με κάτι άλλο (όπως ζωοτροφές), επειδή τελειώνουν τα χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα για ένα γεύμα;



Τι θα μπορούσε να γίνει για την πείνα που εισβάλει στηνχώρα μας;

Για το σύνολο πολλά, είτε από την πολιτεία, είτε από τον απλό κόσμο. Εκείνοόμως που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο, επειγόντως, να αντιμετωπιστεί η πείνα καιο υποσιτισμός στα παιδιά. Γιατί τα παιδιά αυτά αποτελούν το αύριο της χώρας μαςκαι θα πρέπει να είναι πρωτίστως υγιή.
Είναι λοιπόν απαραίτητο πρώτα να εντοπιστούν αυτά τα παιδιά. Ο ρόλος τουδασκάλου σε αυτό είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει τέλος είτε με την βοήθεια τωνσυλλόγων γονέων, είτε του δήμου, της εκκλησίας, είτε της κεντρικής πολιτείας ναθεσπιστεί για όλα τα παιδιά (για να μην γίνουν διακρίσεις) να τους διανέμεταιπρωινό.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ταπαιδιά που δεν τρώνε πρωινό, δεν παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά,ώστε το σώμα τους να έχει αρκετή ενέργεια για να είναι συγκεντρωμένα και ναμπορούν να αποδώσουν στα μαθήματα τους.

Το πρωινό γεύμα βελτιώνει τη υγεία των παιδιών.Ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα πείνας που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ανησυχία,κόπωση, πονοκέφαλο και βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται πιο γρήγορα και να είναιπιο ήρεμα. Επίσης βοηθάει να καταναλώσουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τηνανάπτυξη τους, να έχουν μικρότερα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, να αποφύγουντον στομαχόπονο και τα κρυολογήματα αλλά και να ελέγχουν καλύτερα το σωματικότους βάρος.


Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, 2011
http://www.worldhunger.org

REFERENCES
Yip R, Parvanta I, Scanlon K,et al. Pediatric nutrition surveillance
system United States1980–1991. Morbidity and Mortality World Report.
Atlanta, GA: US Department ofHealth and Human Services, Public
Health Service; 1992
Nestle M, Gutmacher S. Hungerin the United States: rationale, methods,
and policy implications ofstate hunger surveys. J Nutr Educ.1992;24:18s-22s
Campbell CC. Food insecurity:a nutritional outcome or a predictor
variable? J Nutr.1991;121:408–415
Wehler CA, Scott RI, AndersonJJ, et al. The Community Childhood
Hunger Identification Project:a model of domestic hunger—
demonstration project inSeattle, Washington. J Nutr Educ. 1992;24:29S-35S
Belle D. Poverty and women’smental health. Am Psychol. 1990;45:385–389
Rutter M. Parental mentaldisorder as a psychiatric risk factor. In: Hales
R, Frances A, eds. AmericanPsychiatric Association Annual Review. Washington,
DC: American PsychiatricPress; 1987;6:647–663
Pagano M, Murphy JM, PedersenM, et al. Screening for psychosocial
problems in 4–5 year oldsduring routine EPSDT examinations: validity
and reliability in aMexican-American sample. Clin Pediatr. 1996;35:139–146
Murphy JM, Ichinose C, HicksRC, et al. Utility of the Pediatric Symptom
Checklist as a psychosocialscreen in EPSDT. J Pediatr. 1996;129:864–869
Holahan CJ, Moos RH. Risk,resistance and psychological distress: a
longitudinal analysis withadults and children. J Abnorm Psychol. 1987;96:3–13
Hammen C, Adrian C, Gordon D,Burge D, Jaenicke C, Hiroto D.
Children of depressed mothers:maternal strain and symptom predictors
of dysfunction. J AbnormPsychol. 1987;96:190–198

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it