Γιατί ματώνει η μύτη; Τι πρέπει να κάνουμε στην ρινορραγία;

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Γιατί ματώνει η μύτη; Τι πρέπει να κάνουμε στην ρινορραγία;



Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Ματώνει συχνά η μύτη (επίσταξη, ρινορραγία)

Η μύτη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος.Το εσωτερικό της μύτης είναι πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία, τα οποία για πολλούςλόγους μπορεί να σπάσουν και να ματώσει η μύτη.. Οι ρινικές μεμβράνες είναι ευαίσθητεςσε μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ξηρότητα καιη χαμηλή υγρασία, καθιστούν επιρρεπή τη μύτη σε ρήξεις.
Ένα συχνό αίτιο είναι ο τραυματισμός του εσωτερικούτης μύτης από χτύπημα ή από σκάλισμα με το δάχτυλο. Σε αυτές τις περιπτώσειςτο αίτιο είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες η μύτηματώνει από μόνη της, αυτόματα. Όταν συμβαίνει αυτόματη αιμορραγία θα πρέπεινα γίνεται προσεκτική εξέταση του εσωτερικού της μύτης με ενδοσκόπηση (βιντεοκάμερα).Τα αίτια μπορεί να είναι "αθώα", όπως ένα δίκτυο αγγείων πάνω στορινικό διάφραγμα έως όγκοι στο εσωτερικό της μύτης. Επιπλέον, θα πρέπει ναεξετάζεται η αρτηριακή πίεση και ο πηκτικός μηχανισμός του αίματος(πόσο καλά πήζει το αίμα). Ακτινολογικός έλεγχος γίνεται συνήθως σε περιπτώσειςόγκων. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι αιτιολογική (αντιμετωπίζουμε το αίτιο πουπροκαλεί την αιμορραγία) ή/και καυτηριασμός του αγγείου, που αιμορραγεί.



Τα «ρουφήγματα» και σκαλίσματα της μύτης, η υψηλή θερμοκρασίακατά το καλοκαίρι, η χαμηλή θερμοκρασία κατά τον χειμώνα και τα κακώς ρυθμισμένακλιματιστικά είναι κοινοί παράγοντες που προκαλούν μικροαιμορραγίες από τη μύτη,σε ένα υγιή οργανισμό.

Υπάρχουν νοσήματα που ευθύνονται για το σύμπτωμα αυτό;

Οι παθολογικοί παράγοντες που προκαλούν ρινορραγίες διαιρούνταισε:

1. Συστηματικούς παράγοντες και νοσήματα (π.χ. αρτηριακήυπέρταση, παρενέργειες από φάρμακα, διαταραχές της πήξης του αίματος).

2. Τοπικούς παράγοντες και νοσήματα (π.χ. λοιμώξεις,νεοπλάσματα, τοπικά καρκινώματα, spray, χημικές ουσίες του περιβάλλοντος). Ο μηχανισμόςείναι μεικτός σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να ζητήσουμε ιατρικήβοήθεια;

Η ιατρική βοήθεια είναι επιβεβλημένη, όταν συμβαίνει ένααπό τα κάτωθι:

1. Όταν το άτομο εμφανίζει αίμα για πρώτη φορά, χωρίςνα έχει προηγηθεί σαφές εκλυτικό αίτιο (π.χ. σκάλισμα μύτης).

2. Όταν η αιμορραγία δεν ελέγχεται με απλή πίεση καιδιαρκεί πάνω από δεκαπέντε λεπτά.

3. Όταν επαναλαμβάνεται.

4. Όταν έχει προηγηθεί τραυματισμός της μύτης.

5. Όταν συνυπάρχει πόνος στην περιοχή.

6. Όταν συμβαίνουν αιμορραγίες και σε άλλα σημεία τουσώματος.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες σε περιπτώσειςρινορραγίας;

Με τον δείκτη και τον αντίχειρα, συλλαμβάνετε με δύναμη τα πτερύγια της μύτηςκαι σκύβετε μπροστά για να αποφύγετε να καταπιείτε αίμα. Εφαρμόζετε σταθερή πίεσηγια δέκα τουλάχιστον λεπτά, αναπνέοντας από το στόμα. Ζητάτε από ένα άτομο του φιλικούσας περιβάλλοντος να σας φέρει πάγο, τον οποίο τοποθετείτε τοπικά. 

Να αποφεύγετε να φυσάτε δυνατά τη μύτη σας, να τη φυσάτε πάντοτε με ανοικτότο στόμα και να μην την καθαρίζετε με αντικείμενα.
Παραμείνετε σε καθιστή θέση με ίσια πλάτη και σκύψτελίγο προς τα εμπρός από τα ισχία σας, για να εμποδίσετε το αίμα να συσσωρευτείστο πίσω μέρος του λαιμού σας. Στη συνέχεια, πιάστε με δύο δάχτυλα το πρόσθιο,μαλακό τμήμα της μύτης (ακριβώς μπροστά από την οστέινη καμπύλη της) και πιέστεγια 10 λεπτά χωρίς διακοπή.

Για να μην ξαναρχίσει η ρινορραγία, δεν πρέπει ναφυσήξετε για λίγες ώρες τη μύτη σας, να σκύψετε, να ασχοληθείτε με κοπιώδειςδραστηριότητες ή να σηκώσετε βαριά αντικείμενα.


Αποφύγετε ναξαπλώσετε ανάσκελα, να ρουφήξετε ή να σκαλίσετε τη μύτη σας.



Λεμόνι για τη ρινορραγία
Αν ανοίξει η μύτη σας ξαφνικά, η πρώτη σας αντίδραση πρέπει να είναι να σταθείτεμε το κεφάλι σας ελαφρά υψωμένο και να πιέσετε με το δάχτυλο το ρουθούνι για 10λεπτά. Αν στη συνέχεια βάλετε μέσα στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένομε μερικές σταγόνες λεμόνι, η αιμοστατική δράση του λεμονιού θα βοηθήσει να σταματήσειπιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αιμορραγία.

Συμπερασματικά, συχνό μάτωμα της μύτης απαιτεί προσεκτική ιατρική εξέταση.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it