Το χειμώνα βάζουμε πάντα....... αντιηλιακό!!!

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Το χειμώνα βάζουμε πάντα....... αντιηλιακό!!!



Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα σήμερα. Βάλτεαντηλιακό! Ο ήλιος πια είναι δυνατός και επικίνδυνος και τον χειμώνα...Χρειάζεται να βάζετε αντηλιακό ακόμα και τώρα.  Σε όλα τα ακάλυπτα σημεία τουσώματος, πρόσωπο, χέρια, ντεκολτέ, φαλάκρα είναι απαραίτητη η χρήση τουαντηλιακού εφόσον έχετε να περπατήσετε εκτεθειμένοι στον ήλιο.


Για τους περισσότερους το αντιηλιακό έχει συνδυαστείμόνο με την θάλασσα και την ηλιοθεραπεία στην παραλία. Όμως έτσι όπως έχειαλλάξει το κλίμα, έχουμε πολύ περισσότερες μέρες το χρόνο με ηλιοφάνεια και οήλιος πια έχει γίνει πολύ δυνατός. Έτσι δενσημαίνει ότι το αντηλιακό χρησιμοποιείται μόνο στην θάλασσα και μόνο τοκαλοκαίρι. Δυστυχώς και τον χειμώνα είναι απαραίτητη η προστασία από τον ήλιο.
Ο καθένας θαπρέπει να χρησιμοποιεί τα αντiηλιακά το χειμώνα για τον απλούστατο λόγο ότι οήλιος λάμπει όλο το χρόνο. Δεν έχει σημασία αν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή ήυπάρχουν  συννεφιασμένες μέρες. Το γεγονός είναι ότι οι υπεριώδεις ακτίνες τουήλιου βομβαρδίζουν τη γη όλο το χρόνο και μπορούν να διεισδύσουν μέσα από ταπολλά σύννεφα, που την καλύπτουν. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα είναι συνεχώς εκτεθειμένοστις ακτίνες του ήλιου.
 
Δεν καλύπτουν τα ρούχα πλήρως όλο το σώμα. Τα σημεία λοιπόν που μένουνακάλυπτα θα πρέπει να τα προστατεύουμε από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η φθορά της επιδερμίδας από την έκθεση στονήλιο, γίνεται σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Εκτόςαπό τον καρκίνο του δέρματος και τα εγκαύματα, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις,όπως η πρόκληση ρυτίδων, η πρόωρη γήρανση και η "τραχιά" εμφάνιση τουδέρματος. Μελέτες, επίσης, δείχνουν πως η διαρκής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολίατου ήλιου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Τα ηλιακά εγκαύματασχετίζονται με τα μικρότερα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, που είναιγνωστά και ως ακτίνες UVB. Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπεριώδουςακτινοβολίας, γνωστά και ως UVA μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να βλάψουντους συνδετικούς ιστούς, σε μεγαλύτερα επίπεδα, ακόμα και όταν η επιφάνεια τουδέρματος είναι δροσερή. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε την έκθεσή μας στις ακτίνεςUVA και UVB.

Τα πιο ευάλωτασημεία του σώματός σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το πρόσωπο και ταχέρια. Το χειμώνα, η θερμότητα του ήλιου είναι λιγότερη λόγω της γωνίας τουηλιακού φωτός, αλλά οι υπεριώδεις Α και Β ακτίνες εξακολουθούν να είναι αρκετάισχυρές ώστε να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα.
Η χρήσηαντηλιακών καλλυντικών το χειμώνα είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Ακόμα κιαν δεν αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος, υπάρχει μια σειρά από άλλα προβλήματαπου σχετίζονται με το δέρμα και που ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει. Ο ήλιοςξηραίνει το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση.
Οι άνθρωποι πουέχουν ξοδέψει πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία είναι συνήθωςεύκολο να τους εντοπίσουμε. Έχουν βαθιές ρυτίδες στο δέρμα τους. Ο ήλιος μπορείεπίσης να προκαλέσει καφέ κηλίδες γήρανσης και δερματικά εξανθήματα.
Το χειμώνα,ακόμη και αφού φορέσετε ζεστά ρούχα, το πρόσωπο, τα αυτιά και τα χέριαεξακολουθούν να εκτίθενται στον ήλιο. Ο καθένας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μιαενυδατική κρέμα που περιέχει επίσης αντηλιακό. Η ζημία που προκαλείται στοδέρμα από τον ήλιο είναι αθροιστική.
Δεν θα πρέπει ναξεχνάμε ότι το μαύρισμα είναι η ορατή απόδειξη της φθοράς στο δέρμα μας κάθεφορά που εκτίθεται στον ήλιο. Τα κύτταρά του, για να αμυνθούν, εκκρίνουν μελανίνη ενώ παράλληλα προστατεύουν την επιδερμίδα αυξάνοντας τους ρυθμούςκερατινοποίησής τους με αποτέλεσμα η επιφάνειά της να γίνεται πιο τραχιά. Σταβαθύτερα στρώματα του δέρματος, η ηλιακή ακτινοβολία επιτίθεται μειώνοντας ήεξασθενώντας σταδιακά τα κύτταρα- «φρουρούς» που ειδοποιούν να σημάνεισυναγερμός και να ενεργοποιηθεί ο αμυντικός μηχανισμός της επιδερμίδας.
Παράλληλα, ηεκφύλιση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στερεί την επιδερμίδα από το «δομικότης σκελετό», ο οποίος την κρατά σφριγηλή και ελαστική. Η φωτογηρασμένη επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από το βάθος των ρυτίδων και τοκιτρινωπό της χρώμα. 

Στη βασική στοιβάδα, τέλος, παρατηρείται – ιδιαίτεραμετά τα 30 μας χρόνια – μείωση του αριθμού των μελανοκυττάρων. Για το λόγοαυτό, μεγαλώνοντας, μαυρίζουμε πιο δύσκολα. Η πυκνότητα όμως των μελανοσωμάτωναυξάνεται με την ηλικία με αποτέλεσμα να κατανέμεται άνισα η μελανίνη και ναεμφανίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας οι γνωστές πανάδες ή ηλιακέςκηλίδες.


Τι θα πρέπει να προσέχουμε:
  1. Στην ετικέτα των αντηλιακών υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ωςSPF (Sun Protection Factor). Όσο πιο υψηλός είναι αυτός ο δείκτης, τόσομεγαλύτερη είναι η προστασία που προσφέρεται. Τα αντηλιακά εμποδίζουν τηδιείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δεν μπορεί να προσφέρει πλήρηπροφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεσηστις ακτίνες UVA και UVB. Θα πρέπει να γίνεταιχρήση αντιηλιακού ιδιαίτερα σε μεγάλο υψόμετρο και ειδικά κατά τηνενασχόληση με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία.
  2. Δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από μιασυννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα δεδομένου ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι καιτότε επιβλαβείς.
  3. Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνισημελλοντικά βλαβών από την ηλιακή ακτινοβολία ή/και καρκίνου του δέρματος όπωςάνθρωποι με ανοικτό χρώμα δέρματος, μαλλιών, ματιών, θα πρέπει να χρησιμοποιούνκαθημερινά αντιηλιακό.
  4. Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες! Το χιόνι, το νερό τηςθάλασσας, αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Κατά συνέπεια, το να κάθεταικάποιος στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δένδρου, δεν θεωρείται επαρκής προστασία.


Καιμην ξεχνάτε τα παιδιά!

EΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝO ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 12 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΚΑΤΑ 80% ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ. 



Βιβλιογραφία:
American Academy of Dermatology 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

4 comments:

  1. Όχι ευχαριστώ. Προτιμώ να διατηρώ τα επίπεδα βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα. Το δέρμα συνθέτει μέχρι και 10000 μονάδες ημερησίως, με έκθεση στον ήλιο. Τα φυσιολογικά επίπεδα αυτά είναι απλησίαστα μέσω διατροφής.

    Προτιμώ να ζω περισσότερο όπως προορίζει η φύση. Ο ήλιος είναι απαραίτητος. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό, και ενεργοποιεί τις αντικαρκινικές άμυνες του οργανισμού. Εσείς μπορείτε να πασαλείβεστε με τα καρκινογόνα χημικά των αντιηλιακών και όταν κοιμάστε, δικαίωμα σας, και να ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές της βιομηχανίας του καρκίνου. Άλλοι -ευτυχώς- γνωρίζουν καλύτερα. 'Αμα διευρύνετε λίγο την έρευνα και τις πηγές σας πιθανώς να ενημερωθείτε καλύτερα.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητέ Ανώνυμε,

    Δυστυχώς μόνο το τελευταίο διάστημα, βρέθηκα στην δυσάρεστη θέση να διαγνώσω περίπου δέκα διαφορετικά περιστατικά καρκίνου του δέρματος.
    Πολύ δε περισσότερα περιστατικά με εγκαύματα από το ήλιο.
    Ο ήλιος δεν μας χαρίζεται όπως παλιά. Είναι κρίμα να χάνονται ζωές από κάτι που μπορεί να προλαμβάνεται. Για όλα υπάρχει μέτρο. Φυσικά ο ήλιος κάνει καλό. Η υπερβολή βλάπτει.
    Διαβάστε και παλαιότερα άρθρα μου για να δείτε ότι αρκετά από αυτά που γράφετε τα έχω ήδη γράψει. Και για την βιταμίνη D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας παραθέτω και επιστημονικές πηγές.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19519827

    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2804%2915649-3/fulltext

    Υπάρχουν πολλές περισσότερες. Αν ασχοληθείτε λίγο με τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα, θα τις βρείτε. Δώστε βάση στα ωφέλη της σωστής και χρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Δηλαδή περίπου όπως το σχεδίασε η φύση. Ελπίζω τα επόμενα άρθρα σας να είναι πιο χρήσιμα.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oι παραπάνω μελέτες αναφέρονται στο μελάνωμα. Είναι γεγονός ότι για το μελάνωμα υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά ακόμα.

    Ολοι οι υπόλοιποι καρκίνοι του δέρματος είναι απόλυτα διευκρινισμένο ότι οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Item Reviewed: Το χειμώνα βάζουμε πάντα....... αντιηλιακό!!! Rating: 5 Reviewed By: medlabnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it