Κατανοώντας πώς η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα - video animation

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Κατανοώντας πώς η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα - video animation

Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D.medlabnews.gr


Ο χρόνιος βήχας και η παραγωγή πτυέλων αποτελούν τασυνηθέστερα συμπτώματα της ΧΑΠ. Πολύ συχνά ξεκινούν νωρίς και διαρκούν γιαμακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι ο ασθενής να εμφανίσει κλινικά έκδηλα τηνεικόνα της ΧΑΠ, με μείωση των αναπνευστικών δοκιμασιών. Ωστόσο όποιος παρουσιάζειχρόνιο βήχα και παραγωγή
πτυέλων δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει οπωσδήποτε ΧΑΠ,όπως και όποιος πάσχει από ΧΑΠ δεν είναι υποχρεωτικό να εμφανίζει χρόνιοβήχα.
Η βαρύτητα της συμπτωματολογίας εξαρτάται από το μέγεθοςτης καταστροφής των πνευμόνων και των αεραγωγών τους. Σε ένα ασθενή που συνεχίζεινα καπνίζει ή να εκτίθεται σε ερεθιστικούς παράγοντες και μόλυνση του περιβάλλοντος,η συμπτωματολογία θα είναι εντονότερη και θα εξελίσσεται ταχύτερα απ’ ότισε άλλους που προφυλάσσονται από τους παραπάνω παράγοντες.
Πως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.)επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα;
Στην ΧΑΠ οι παθήσεις των πνευμόνων (χρόνια βρογχίτιδακαι εμφύσημα), προκαλούν πνευμονικές βλάβες που εμποδίζουν την φυσιολογικήαναπνοή. Ουσιαστικά πρόκειται για βλάβες των αεραγωγών των πνευμόνων, δηλαδήμικρών σωλήνων που μεταφέρουν αέρα πλούσιο σε οξυγόνο και απομακρύνουν τοδιοξείδιο του άνθρακα από τους πνεύμονες. Οι αεραγωγοί αποφράσσονται απότη φλεγμονή και τις εκκρίσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απομακρύνουντον παγιδευμένο αέρα. Το κάπνισμα είναι η συχνότερη αιτία ΧΑΠ. Οι περισσότεροιασθενείς είναι ενεργοί ή πρώην καπνιστές. Έκθεση σε άλλους ερεθιστικούςπαράγοντες όπως, χημικά, σκόνη, ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να προκαλέσουνή να συνεισφέρουν στην εκδήλωση της ΧΑΠ.
Οι αεραγωγοί του αναπνευστικού συστήματος των πνευμόνωνέχουν την εικόνα ενός αναποδογυρισμένου δένδρου, που αποτελείται από μικρούςσωληνίσκους και σάκους, τις κυψελίδες (στις οποίες πραγματοποιείται η ανταλλαγήτου οξυγόνου με το διοξείδιο του άνθρακα). Στους υγιείς οι σωληνίσκοι είναιελεύθεροι και ανοικτοί, ενώ οι κυψελίδες είναι ελαστικές και λειτουργικές.Κατά την εισπνοή ο αέρας εισέρχεται με μεγάλη ευκολία και διατείνει τις κυψελίδες,ενώ κατά την εκπνοή ο αέρας εξέρχεται και οι κυψελίδες αποκτούν τον μέγεθοςπου είχαν πριν.
Στην ΧΑΠ οι αεραγωγοί χάνουν την ελαστικότητά τουςκαι παραμορφώνονται. Ο ιστός μεταξύ των κυψελίδων που είναι πλούσιος σε αιμοφόρααγγεία καταστρέφεται. Εξαιτίας της φλεγμονής το τοίχωμα των βρόγχων διογκώνεταιαπό το οίδημα και αποφράσσεται. Οι βρόγχοι συγχρόνως γεμίζουν από εκκρίσειςπαχύρευστες σαν την βλέννη. Έτσι οι κυψελίδες δεν μπορούν να αποβάλλουν τοπαγιδευμένο αέρα και διατείνονται συνεχώς, μέχρι να καταστραφούν.
 ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΑΠ



ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΠ



ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΧΑΠ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ







  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it