Οι κίνδυνοι για γιατρούς και ασθενείς από την λειτουργία, του θηριώδους, ΕΟΠΥΥ

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Οι κίνδυνοι για γιατρούς και ασθενείς από την λειτουργία, του θηριώδους, ΕΟΠΥΥ

Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr

Στιςκοντά τρεις δεκαετίες, αν βάλω και των φοιτητικών μου χρόνων, έχω ζήσει ένασωρό αλλαγές στο σύστημα υγείας. Πάντα αυτές οι αλλαγές γίνονταν για το καλότης υγείας. Κάθε φορά που προετοιμάζοντο αλλαγές, φρόντιζαν μέσω του τύπου, να προετοιμαστεί ανάλογα το κοινό. Θυμάμαιδημοσιεύματα με τίτλους «Η μαφία της υγείας» για να προετοιμαστεί το κοινό καινα ακολουθήσει η λειτουργία του ΕΣΥ. 

Αργότερα που χρειάστηκα να κάνω συμβάσειςμε τα ασφαλιστικά Ταμεία κατάλαβα ότι υπήρχε ένας τεράστιος αριθμόςασφαλιστικών ταμείων και σίγουρο είναι ότι κάποια μικρά μπορεί να μην τα έμαθαποτέ. Ένα μόνο σας λέω ότι κάθε Πανεπιστήμιο είχε δικό του ταμείο. Άλλο ταμείοείχαν οι Δικηγόροι Αθηνών, άλλο του Πειραιά και άλλο της Επαρχίας. Έτσι έναςγιατρός που ήθελε να συνεργαστεί με κάποιο ταμείο έπρεπε να υποβάλει τααπαραίτητα χαρτιά του σε κάθε ταμείο ξεχωριστά. Τεράστια ντοσιέ για κάθε ταμείοκαι με ένα σωρό έγγραφα για τις συμβάσεις. Υπήρχαν και ταμεία που δεν ήτανκαθόλου εύκολο να κάνει ένας γιατρός σύμβαση μαζί τους. Έπρεπε να έχεις «μπάρμπαστην Κορώνη» για να κάνεις σύμβαση με το ΙΚΑ ή με το ΤΕΒΕ. Με την πάροδο τουχρόνου συνέβαιναν αλλαγές. Το ταμείο των ασφαλισμένων του Δημοσίου, στην αρχήήταν στο Υπουργείο Υγείας, μετά μετακινήθηκε στις Νομαρχίες, μετά στιςΠεριφέρειες, μετά έγινε ΟΠΑΔ και τώρα ΕΟΠΥΥ.

Ολέςαυτές οι αλλαγές συνεπάγοντο αλλαγές εγγράφων, αλλαγές στον τρόπο κατάθεσης τωνπαραπεμπτικών, αλλαγές γραφείων, αλλαγές υπηρεσιών, νέα γραφεία, νέα κτίρια καιφυσικά έξοδα εκ μέρους του κράτους για τις αλλαγές. Το σημαντικότερο ήταν ότιόλα αυτά τα χρόνια μόνο με τις αλλαγές που έκανε το ταμείο του Δημοσίουβρίσκοντας πάντα την δικαιολογία ότι "αλλάζουμε για το καλύτερο", από εκεί που πλήρωνε στον μήνα που ήταν κάποτε,έχει φτάσει τώρα τα δύο με δυόμιση χρόνια.

Τοίδιο συμβαίνει και με όλα την ενοποίηση,  του ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΑΞΥ πουσυνέβη προ πενταετίας και έγινε ΟΑΕΕ και τώρα γίνεται ΕΟΠΥΥ κλπ. Τοενδιαφέρον είναι ότι τα ενοποιημένα ταμεία (ολα) ουδέποτε ένωσαν τις υπηρεσίεςτους και ουδέποτε μετακινήθηκε προσωπικό όπως θα ήταν λογικό. Έτσι θανόμιζε κανείς αλλά στην πράξη τα ταμεία συνέχιζαν να λειτουργούν στους ίδιουςχώρους με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό σεορισμένα μεγαλοταμεία, οι ίδιοι άνθρωποι παρέμεναν στις ίδιες θέσεις «κλειδιά»για δεκαετίες, λες και ήταν προσωποπαγείς οι θέσεις τους.

Είναιγεγονός ότι κάθε χρόνο είτε για τους γιατρούς είτε για τους ασθενείς ταπράγματα εγίνοντο χειρότερα στο πλαίσιο της καλυτέρευσης των υπηρεσιών!!!.
Οιγιατροί έμεναν απλήρωτοι, όλο και περισσότερο διάστημα, οι ασθενείς στο πλαίσιοτης ανάπτυξης συνωστίζοντο σε ουρές, για ελέγχους και για εγκρίσεις εξετάσεων. Κάθε τόσο κόβονταν εξετάσεις που κάλυπταν τα ταμεία και καλούντο οιασθενείς να τις πληρώσουν από την τσέπη τους. Πολλές φορές εξετάσεις κόβονταν μεεγκυκλίους που είχαν αναδρομική ισχύ και το αποτέλεσμα ήταν οι μεν ασθενείς νατις έχουν κάνει αλλά οι γιατροί να μην τις πληρώνονται.
Σεαντίστοιχο γεγονός που έγινε προ δεκαετίας από το δημόσιο, προέκυψε σε μέναζημιά εκατομμυρίων δραχμών. Όταν τόλμησα να ζητήσω εξηγήσεις και βέβαια νααπειλήσω με αγωγή, μου γνωστοποιήθηκε ότι δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε δικαστικήδιαμάχη και να έχουμε και σύμβαση παράλληλα. Μη έχοντας δυνατότητα να χάσω την σύμβαση με έναμεγάλο ταμείο αναγκάστηκα να δεχθώ την κατάφορη παρανομία και να μην κάνωτίποτα.




Όπωςκαταλαβαίνετε από όλα τα παραπάνω οι κίνδυνοι που υπάρχουν με ένα ταμείοθηριώδες είναι τεράστιοι.
Θαέχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως στην πράξη θα γίνει η ενοποίηση. Θα αλλάξουνταμπέλες και έντυπα και όλα τα υπόλοιπα θα είναι ίδια ή θα επιχειρηθεί ενοποίησηλειτουργιών και θέσεων και κτιρίων κλπ.
Τιθα γίνει αν γίνει ένα σκάνδαλο όπως κάποτε έγινε με τον ΟΠΑΔ πριν χρόνια όπου κατηγορήθηκανπρόεδρος και διάφοροι υπάλληλοι για κακουργηματικές πράξεις.
Ότικαι να συμβεί σε ένα ταμείο που καλύπτει το 90% των ασφαλισμένων της χώρας θαέχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των ασφαλισμένων.
Ανγια κάποιο λόγο δεν υπάρξουν οι πιστώσεις σε αυτό το ταμείο με αποτέλεσμα νακαθυστερήσει πληρωμές συμβεβλημένων ιατρών θα συνεπάγεται την οικονομικήασφυξία των γιατρών.
Κάτιτέτοιο βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα «συμφέροντα» του ταμείου αφούέχοντας το μαχαίρι και την πίτα θα μπορεί να αποφασίσει με ποιον συμβάλλεται,ποιόν πληρώνει νωρίτερα και ποιον καθυστερεί με αποτέλεσμα αυτήν την πίεση ναχρησιμοποιεί για «εκβιασμό» γιατρών και εταιρειών.
Γιανα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό έχω ένα παράδειγμα που μου είχε κάνειφοβερή εντύπωση πριν από χρόνια. Πριν από χρόνια λοιπόν έγινε μια πολύ μεγάληεπένδυση και άνοιξε στην Αθήνα ένα υπερ πολυτελέστατο διαγνωστικό κέντρο. Άρχισενα λειτουργεί κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε όλο το λεκανοπέδιο και όχιμόνο. Όταν όμως το ΙΚΑ αποφάσισε να «κόψει» κάποιες εξετάσεις, να βάλειπεριορισμούς και να καθυστερήσει για κάποιους μήνες τις πληρωμές του, επειδή τοσυγκεκριμένο κέντρο λειτουργούσε κατά βάση με ασφαλισμένους του ΙΚΑ, φαλίρισε.
Οάλλος κίνδυνος που υπάρχει επίσης είναι με την πάροδο του χρόνου να κάνει οΕΟΠΥΥ συμβάσεις με πολυεθνικές εταιρίες που θα προσφέρουν, οικονομικότερεςυπηρεσίες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ασφαλισμένο, τον γιατρό και τον φαρμακοποιό; Σκεφτείτε......

Η Παιδεία και η Υγεία θέλουν πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί ένας λάθος χειρισμός θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι σε εμάς, αλλά στις επόμενες γενεές. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it