Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες των Χριστουγέννων

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες των Χριστουγέννων

Τα εορταστικάκαλέσματα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την σιλουέτα και το στομάχι καθώςοδηγούν σε διατροφικές κραιπάλες. Πιο επιβαρυντικά αναδεικνύονται τα δύολουκούλλεια γεύματα  που παραδοσιακά συνοδεύουν το ρεβεγιόν τωνΧριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στα δύο αυτά ξεχωριστά δείπνα είναι πολύδύσκολο να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες  αφού το ένα πιάτο διαδέχεταιτο άλλο, ενώ η ποσότητα του σερβιριζόμενου φαγητού είναι υπερβολικά μεγάλη. Καισαν να μην έφταναν αυτά, το μενού ολοκληρώνεται από μια ποικιλία από γευστικάκαι άκρως παχυντικά επιδόρπια που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο καιδιευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις διατροφικές κραιπάλες. Για να μην σας πέσει«βαρύ» το ρεβεγιόν δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος! Στον  διατροφικόοδηγό επιβίωσης των Χριστουγέννων   που ακολουθεί η κλινικήδιαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου δίνει   έξυπνες συμβουλέςπου «κόβουν» την όρεξη και την λαιμαργία, ώστε να διασκεδάσετε  στιςγιορτές χωρίς να φορτωθείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Έτσι  θα υποδεχτείτετη νέα χρονιά  φορώντας με άνεση το στενό σας τζιν παντελόνι, δείγμα πωςοι εορταστικές  διατροφικές κραιπάλες δεν άφησαν τα σημάδια τους πάνω στηνσιλουέτα σας!
Συμβουλές γιατις  διατροφικές παγίδες των γιορτών
Φάτε κάτι πριναπό τις εξόδους των Χριστουγέννων
Αν είστεκαλεσμένοι να φάτε έξω αργά το βράδυ,  μην φύγετε τελείως νηστικοί από τοσπίτι σας για την χριστουγεννιάτικη έξοδο. Μισή ώρα προτού φύγετε  για τηνγιορταστική έξοδο τσιμπήστε ένα υγιεινό σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πουκόβει την όρεξη, όπως  ένα μήλο,  μερικά κράκερ ολικής άλεσης, μιαμπάρα  δημητριακών ολικής άλεσης ή ένα γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητασε λιπαρά (έως 2%)  για να ξεγελάσετε την πείνα σας. Έτσι όταν θα έρθει ηώρα του  Χριστουγεννιάτικου   δείπνου θα είστε πιο συγκρατημένοι σε ότι αφορά τις διατροφικές κραιπάλες και δεν  θα φάτε από καθαρήλαιμαργία μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση χρειάζεστε για να χορτάσετε.
Σερβιριστείτεμια φορά ή σε μικρό πιάτο στα καλέσματα των Χριστουγέννων
Αν βρεθείτε σε φιλικό σπίτι ή εστιατόριο κατά την διάρκεια των γιορτών τωνΧριστουγέννων όπως όπου το γεύμα είναι ένας τεράστιος μπουφές, δείξτεαυτοσυγκράτηση.   Γεμίστε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας  μεσαλάτες που έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κυρίως φαγητά και προσθέστε καιλίγο κρέας ή ψάρι (μια πηγή πρωτεϊνης δηλαδή) για να χορτάσετε καλύτερα. Αφαιρέστε από το κρέας  το ορατό λίπος (πέτσα) αν υπάρχει και μασήστε αργάτην τροφή σας καθώς το μήνυμα του κορεσμού αργεί να φτάσει στονεγκέφαλο.   Αν θέλετε να  σερβιριστείτε δύο φορές (γιατί έτσικάνουν οι περισσότεροι) χρησιμοποιήστε το πιάτο του γλυκού που είναι μικρότεροσε μέγεθος και πάλι ξεκινήστε με μια πλούσια μερίδα από σαλατικά, αφήνοντας ταυπόλοιπα εδέσματα για τον δεύτερο -μικρό «γύρο».
Αποφύγετε ταπολύ παχυντικά πιάτα στις χριστουγεννιάτικες εξόδους
Αν θέλετε νακρατήσετε τη γραμμή σας μέσα στις γιορτές και να αποφύγετε τις περισσότερεςδιατροφικές παγίδες, αποφύγετε  τις πιο παχυντικές συνταγές του μενού,όπως είναι τα  λαζάνια στον φούρνο με τυριά και κρέμα γάλακτος, τα σουφλέ τυριών, καθώς και οι πίτες και τάρτες. Επίσης αποφύγετε τα κρεατικά πουσερβίρονται με αρκετή σάλτσα-τύπου μπριάμ και προτιμήστε πιο υγιεινές επιλογέςόπως σολομός σχάρα και καπνιστός, σφυρίδα σχάρα (χωρίς σάλτσες από μαγιονέζα),ψητά λαχανικά,  σουβλάκι κοτόπουλου ή ψαριού  και από σαλάτες ρόκα παρμεζάνα με μπαλσάμικο ξύδι.
Μην τσιμπολογάτεψωμί στα εορταστικά γεύματα
Όταν βγαίνετεγια φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες κρατήστε μακριά σας το καλάθι με το ψωμί,(τα buns, και  τα κριτσίνια).   Το ψωμί σαν συνοδευτικό τουφαγητού είναι περιττό και με το τσιμπολόγημα μπορείτε να φορτωθείτε με αρκετέςπεριττές θερμίδες.
Μην αλατίζετε τοφαγητό και στα τραπέζια των Χριστουγέννων
Μην τοπαρακάνετε με το αλάτι στο σερβίρισμα των εορταστικών  γευμάτων. Το αλάτιανεβάζει την πίεση και κάνει κακό στις αρτηρίες, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί καιπρήξιμο λόγω κατακράτησης νερού. Χρησιμοποιήστε άλλα μυρωδικά σαν το πιπέρι πουδε φουσκώνουν και δεν βλάπτουν την υγεία.
Με μέτρο τοαλκοόλ στα  καλέσματα των γιορτών
Πιείτε άφθονονερό προτού ξεκινήσετε να τρώτε  τα εορταστικά γεύματα και συνοδέψτε τοφαγητό σας με νερό ή ένα ποτήρι κρασί.  Το λευκό κρασί δεν ξεπερνά τις 70θερμίδες ανά ποτήρι ενώ το κόκκινο τις 85 θερμίδες ανά ποτήρι και επιπλέον τοτελευταίο εφοδιάζει  τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Από τηνάλλη, η αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευματωδών  επιβαρύνει τον οργανισμό μεπεριττές θερμίδες, αφού κάθε γραμμάριο αλκοόλ παχαίνει περίπου όσο και έναγραμμάριο λίπους. Ιδιαίτερα παχυντικά είναι τα κοκτέιλ με  πολλή ζάχαρη ήγλυκά λικέρ όπως η γρεναδίνη (σιρόπι ροδιού) που φτάνουν τις 250 θερμίδες ανάποτήρι και γι αυτό θα πρέπει να τα αποφεύγετε.
Καλύτερα κυρίωςφαγητό παρά ορεκτικά στα χριστουγεννιάτικα  τραπέζια
Αν τρώτε τοεορταστικό σας γεύμα σε τραπέζι που θα μοιραστείτε ορεκτικά με τουςσυνδαιτυμόνες  σας μην τσιμπολογάτε κατευθείαν από τις πιατέλες γιατί έτσιδεν ελέγχετε πόσο τρώτε. Προτιμήστε να σερβίρετε μια προκαθορισμένη ποσότηταστο πιάτο σας και απολαύστε την  με το πάσο σας.
Μαχαίρι στουςξηρούς καρπούς που συνοδεύουν τα χριστουγεννιάτικα ποτά
Μην το ρίξετεστο ποτό πριν το φαγητό, τσιμπολογώντας  αλμυρούς ξηρούς καρπούς απόδιάφορα μπολ. Το αλάτι που περιέχουν προκαλεί έντονη δίψα και έτσι ασυναίσθηταπίνετε περισσότερο αλκοόλ το οποίο αφενός σας ζαλίζει (και ίσως σαςδημιουργήσει  hangover  το επέμονο πρωί) και αφετέρου σαςπαχαίνει.  Για να συνοδέψετε το ποτό σας ζητήστε μπαστουνάκιαλαχανικών  ραντισμένα με ξύδι ή λεμόνι.
Καλύτερα φρούτοαντί για γλυκό στα εορταστικά τραπέζια
Την ώρα τουγλυκού σηκωθείτε να χορέψετε ώστε να το παρακάμψετε.   Αν το κάλεσμαδεν  εξελιχθεί σε χορευτικό πάρτι και μείνετε καθηλωμένοι στα τραπέζι,ρίξτε το στην κουβεντούλα παραγγέλνοντας ένα αρωματικό καφέ ή  διαλέξτετην πιο υγιεινή επιλογή στον μπουφέ όπως  γιαούρτι με φρούτα ή κάποιοδροσερό ζελέ. Αν υπάρχουν φρούτα στο μενού  προτιμήστε τα. Αν πάλι νιώθετεπολύ μεγάλη επιθυμία για κάτι  γλυκό επιλέξτε το αγαπημένο σας γλύκισμα μετο λιγότερο βούτυρο και την λιγότερη κρέμα γάλακτος (π.χ.  μια bitter μουςσοκολάτας) και σερβιριστείτε μια μικρή μερίδα      σεμέγεθος μπουκιάς, που ικανοποιεί την ανάγκη για ζάχαρη   χωρίς ναφορτώνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.
Μελομακάρονο Vsκουραμπιέ  για τα Χριστούγεννα
Στο αιώνιοδίλημμα κουραμπιέ ή μελομακάρονο διαλέξτε μελομακάρονο χωρίς όμως επικάλυψησοκολάτας.  Επίσης προτιμήστε τα μικρά μελομακάρονα σε μέγεθος μπουκιάςαντί για τα μεγάλα και αρκεστείτε σε ένα. Μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση τωνθερμίδων συνδέεται άρρηκτα με την ποσότητα του φαγητού.
Ναι στην βόλταμετά το εορταστικό φαγητό
Αν φάγατε πολύένα βράδυ  αποφύγετε να πέσετε κατευθείαν για ύπνο καθώς το πολύ φαγητόεντείνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.  Γιανα χωνέψετε, χορέψτε αν βρίσκεστε σε  σπίτι ή restaurant bar ή κάντε έναβραδινό window- shopping στην πόλη  επιστρέφοντας από την έξοδο και θακοιμηθείτε σαν πουλάκι.
Δίαιτα τηνεπόμενη  των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών
Την επόμενηημέρα της  διατροφικής κραιπάλης μην προσπαθήσετε να ξορκίσετε το κακό με αυτοσχέδια «ομοιοπαθητική» (τρώγοντας δηλαδή πάλι  πολύ) ούτεόμως  μένοντας τελείως νηστικοί. Και οι δύο πρακτικές είναι λανθασμένεςκαι δεν οδηγούν πουθενά.  Το σωστό είναι να φτιάξτε ένα ελαφρύ γεύμα (μιασαλάτα, ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και γιαούρτι light ή κοτόπουλο μεβραστά λαχανικά  και να φάτε μικρές ποσότητες ανά 3 ώρες περίπου καθώς τα συχνά γεύματα ενεργοποιούν τον  μεταβολισμό και διευκολύνουν τιςκαύσεις.
Η σιέστα κόβειτην όρεξη στους εορταστικούς μπουφέδες
Τέλος, αν λόγω των συχνών γιορταστικών καλεσμάτων έχετε ξενυχτήσει πολύ τα τελευταία βράδια, βρείτεχρόνο να κοιμηθείτε περισσότερο ή  φροντίστε να ξαπλώνετε λίγο τομεσημέρι. Ο ύπνος ισοδυναμεί με γεύμα και η έλλειψή του ανοίγει επικίνδυνα την όρεξη, κάνοντάς σας πιο επιρρεπείς σε διατροφικές κραιπάλες. Απότην άλλη η μεσημεριανή σιέστα  δίνει ενέργεια, ξεκουράζει, γεμίζει τιςμπαταρίες των ξενύχτηδων και «κόβει» τις κρίσεις λαιμαργίας

Της Αλεξίας Σβώλου
ΠΗΓΗ:
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it