Χρήσιμες οδηγίες για σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης;

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Χρήσιμες οδηγίες για σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης;



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι μία απλή καιανώδυνη εξέταση που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση τηςκαρδιάς και των αγγείων. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται είτε με τοκλασσικό είτε με το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο. Η μέτρηση της αρτηριακήςπίεσης μπορεί να γίνει είτε απ' το γιατρό είτε ακόμα και απ' ίδιο τον ασθενή.

Κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ο ασθενής θαπρέπει να είναι ήρεμος και καθισμένος σε αναπαυτική θέση. Δε θα πρέπει να έχειπροηγηθεί σωματική άσκηση, καθώς αυτή αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Κατά τημέτρηση με το κλασσικό πιεσόμετρο είναι απαραίτητο οι διαστάσεις τηςπεριχειρίδας να είναι ανάλογες με τις διαστάσεις του βραχίονα, αφού σεδιαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να προκύψουν πλασματικές τιμές. Ο βραχίοναςτου εξεταζόμενου θα πρέπει να υποστηρίζεται επαρκώς.


Η περιχειρίδα τοποθετείται στο σημείο της ώσης τηςβραχιονίου αρτηρίας δηλαδή λίγο πιο πάνω απ' τον αγκώνα 2-3cm.
Ο αεροθάλαμος πρέπει να φουσκώσει τόσο ώστε η στήλητου υδραργύρου ή ο δείκτης του πιεσόμετρου να δείχνει 30 χιλιοστά πιο πάνω απότην πίεση που έχει ψηλαφηθεί.
Στη συνέχεια τοποθετείται το στηθοσκόπιο πάνω από τοναγκώνα στο σημείο που ψηλαφάτε η ώση της βραχιονίου αρτηρίας.
Μετά ξεφουσκώνεται ο αεροθάλαμος με αργό ρυθμό καισημειώνεται η τιμή του πρώτου καθαρού ακουστικού ήχου που αποτελεί τη λεγόμενησυστολική πίεση. Ο ήχος αυτός οφείλεται στην στροβιλώδη ροή του αίματος μέσαστη στενωμένη αρτηρία της οποίας ο αυλός ξανάνοιξε, τη στιγμή που η πίεση μέσασε αυτή έγινε ίση με την πίεση στον αεροθάλαμο της περιχειρίδας.
Κατά τη συνεχιζόμενη πτώση της πίεσης μέσα στοναεροθάλαμο, κάποια στιγμή οι χτύποι της καρδιάς παύουν να είναι ευκρινείς καιτελικά εξαφανίζονται εντελώς.  Η πίεσητου αεροθαλάμου εκείνη τη στιγμή αντιστοιχεί στη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Την πρώτη φορά θα πρέπει η μέτρηση της αρτηριακήςπίεσης να γίνεται και στα δύο άκρα και να σημειώνεται η τυχόν διαφορά μεταξύτων δυο άκρων η οποία δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 20 χιλιοστά.
Στους ηλικιωμένους ή σε άτομα που βρίσκονται υπόθεραπεία θα πρέπει να γίνεται η μέτρηση της πίεσης και σε όρθια θέση για τυχόνδιαπίστωση ορθοστατικής υπότασης.
Στα παιδιά που εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση η πίεσηπρέπει να γίνεται και στα πόδια για την διαπίστωση της πιο συχνής αιτίαςυπερτάσεως δηλαδή της στενώσεως του ισθμού της αορτής. 
Η πίεση στα πόδια συνήθως είναι μεγαλύτερη απ' τα χέρια κατά 20-40χιλιοστά.
Η μέτρηση της πίεσης θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές και ναλαμβάνεται υπόψιν η 2η ή 3η φορά. 

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι η θέση της περιχειρίδος ηοποία πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την καρδιά, διότι εάν είναι πιοπάνω μπορεί να μας δώσει χαμηλότερες πιέσεις ενώ αν είναι πιο κάτω μπορεί ναμας δώσει υψηλότερες πιέσεις. 

Η συστολική πίεση είναι η μέγιστη τιμή της πίεσης στο εσωτερικό τωναρτηριών και παρατηρείται κατά τη διάρκεια της συστολής. Οι φυσιολογικές τιμέςτης συστολικής πίεσης είναι  90-140mm Hg. Η διαστολική πίεση είναι η ελάχιστητιμή της πίεσης στο εσωτερικό των αρτηριών και παρατηρείται κατά τη διαστολήτης καρδιάς. Oι φυσιολογικές της τιμές είναι 60-90mm Hg.





  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it