Τα κρούσματα του AIDS αυξάνονται. H οικονομική κρίση αφήνει οροθετικούς χωρίς θεραπεία.

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τα κρούσματα του AIDS αυξάνονται. H οικονομική κρίση αφήνει οροθετικούς χωρίς θεραπεία.


Επιμέλεια: ΑλέξανδροςΓιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


1 Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του ΑIDS
Το 2010 καταγράφηκε αύξηση τωνκρουσμάτων AIDS κατά 580%, ενώ το 2011 η αύξηση αγγίζει έως σήμερα το 1.000%.Οι αφορμές του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα είναι ηπορνεία από μη νόμιμα εκδιδόμενες αλλοδαπές και οι σύριγγες των ναρκωτικών.

Σύμφωναμε τα επίσημα στοιχεία, 803 νέα περιστατικά HIV/AIDS δηλώθηκαν από την1η Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2011, έναντι 519 για το περυσινόαντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών καταγράφηκεως συνήθως στην ομάδα των γκέι ανδρών (33,13%) όμως το 2011 δηλώθηκαν 190 νέεςπεριπτώσεις HIV λοίμωξης σε χρήστες ναρκωτικών (ετήσια αύξηση: +1250%).Συνολικά, από την εμφάνιση της νόσου, έχουν καταγραφεί 11340 περιστατικά HIVλοίμωξης στην Ελλάδα.

Σήμερα,τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη περιγραφή κρουσμάτων AIDS, το νόσημα εξακολουθείνα αποτελεί μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας. Η επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και η δομικήαστάθεια δημιουργούν ευνοϊκό υπόστρωμα για αύξηση της διασποράς και επέκταση σεπληθυσμιακές ομάδες πέραν των έως τώρα πληττομένων

Ηοικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας απαιτεί να επανεξετάσουμε τις δαπάνεςμας και σ’ αυτόν τον τομέα, ώστε να διατίθενται με πιο ορθολογικό τρόπο.

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδήΙός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. 
Ο HIV είναι ένας ιός. 
Μερικοί ιοί, όπωςαυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνογια μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDSείναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράσηενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για ναενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Ενα χαρακτηριστικό του ιού HIV, είναι ηπολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του· κάπου δύο εκατομμύρια υψηλότερη από εκείνηπου παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφημεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά τηναντιγραφή· της ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τανουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις. Ότανκάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναιγια πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει καιεξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή "Τκύτταρα") και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιεςμολύνσεις και καρκινογενέσεις.
 Mε την επιτυχή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), το σώμα μπορεί να παραμένειυγιές και να αντιμετωπίζει τους περισσότερους ιούς και τα βακτηρίδια. Ένα υγιέςάτομο έχει συνήθως από 600 έως 1200 CD4 λεμφοκύτταρα. Όταν τα CD4 λεμφοκύτταραπέσουν κάτω από τα 200, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεταισοβαρά και αυτό το άτομο διαγνώσκεται με AIDS, ακόμα και αν δεν έχει αρρωστήσειακόμα από άλλες μολύνσεις.


Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ):
Ασθενείς και οροθετικοί χωρίς θεραπεία!
Τι καταγράφει μεταξύ άλλων η σχετική έκθεση της ΕΕΔΑ.
Συγκεκριμένα, χωρίς δωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία παραμένει μία καθόλουευάριθμη κατηγορία οροθετικών και ασθενών με AIDS στη χώρα μας, σύμφωνα με τηνέκθεση της Επιτροπής! Πρόκειται για εκείνους τους ανασφάλιστους οι οποίοι δενδιαθέτουν ούτε βιβλιάριο απορίας. Κι όμως, η απρόσκοπτη πρόσβαση στηναντιρετροϊκή αγωγή είναι πάρα πολύ κρίσιμη, καθώς, εάν έστω και μία ημέρα οασθενής δεν λάβει την αγωγή, μπορεί ο ιός να αποκτήσει αντοχή στη θεραπεία,όπως επισημαίνει η έκθεση της ΕΕΔΑ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, λοιπόν, μεταξύ των ανασφαλίστων οι οποίοιστερούνται της αντιρετροϊκής θεραπείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Έλληνεςασφαλισμένοι στο ΝΑΤ, "στους οποίους παρέχεται δημόσια ασφαλιστική κάλυψηγια όσο χρονικό διάστημα αυτοί βρίσκονται εκτός πλοίου. Ενόσω ταξιδεύουν ηασφαλιστική τους κάλυψη πραγματοποιείται από την πλοιοκτήτρια εταιρεία μέσωιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες ωστόσο δεν καλύπτουν τα οροθετικάάτομα".
Χωρίςδωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία παραμένουν επίσης οι ασφαλισμένοι όλων τωνασφαλιστικών ταμείων κατά το διάστημα το οποίο μεσολαβεί για την αλλαγήασφαλιστικού φορέα, οι Έλληνες ανασφάλιστοι κατά το διάστημα που μεσολαβεί γιατην έκδοση βιβλιαρίου απορίας, αλλά και μερίδα Ελλήνων οι οποίοι είναιανασφάλιστοι λόγω οικονομικών τους εκκρεμοτήτων προς τον ασφαλιστικό τουςφορέα.

Στάσεις και συμπεριφορές απέναντι σε HIV οροθετικά άτομα στο χώροεργασίας
Μετά από 30 χρόνια, η προκατάληψη εξακολουθεί να υφίσταται στο χώροτης εργασίας έχοντας ως συνέπεια το φόβο ανακοίνωσης της οροθετικότηταςστο εργασιακό περιβάλλον. Για αυτό το λόγο, υπάρχει ανάγκη συνεχούςοργάνωσης και υποστήριξης εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τουγενικού πληθυσμού γύρω από το HIV/AIDS, με στόχο την πρόληψη, αλλά καιτην καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού.





Θεραπεία και πρόληψη HIV /HPV συλλοίμωξης
Χωρίς θεραπεία τα κονδυλώματα είναι δυνατό στον γενικό πληθυσμόσπάνια να αυτοϊαθούν, να πα- ραμείνουν σταθερά ή, συνηθέστερα, νααυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό. Σε HIV ασθενείς, αντιθέτως, είναιπιθανότερη η εξέλιξη των βλαβών σε έκταση και όγκο και δυνητικά σεκακοήθεις βλάβες. Παρά την ανασυγκρότηση του ανοσιακού συστήματος πουεπιτυγχάνεται με τη θεραπεία, η αυτόματη υποχώρηση των HPV αλλοιώσεωνπαραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.
Η χρήση προφυλακτικού τεκμηριωμένα προστατεύει από τη μετάδοση τηςHPV λοίμωξης, αν και η προστασία αυτή δεν είναι πλήρης, αφού το ανδρικόπροφυλακτικό δεν καλύπτει περιοχές όπως το εφήβαιο, το όσχεο κ.λπ.
Τα υπάρχοντα έως τώρα εμβόλια κατά του HPV, τόσο το τετραδύναμο(έναντι των στελεχών 6, 11, 16 και 18) όσο και το διδύναμο (έναντι τωνστελεχών 16 και 18) έχουν αποδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψητου καρκίνου του τραχήλου και το τετραδύναμο στην πρόληψη και τωνκονδυλωμάτων.
Παρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η παρεχόμενη προστασία δενείναι πλήρης και δεν μπορούν να εξαλείψουν την αναγκαιότητα για αποφυγήτης συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου. Δεν μπορούν επίσης να αναιρέσουν τηναναγκαιότητα των τακτικών τεστ Παπ στις γυναίκες. Περαιτέρω, δεν έχουντεκμηριώσει χρησιμότητα στη θεραπεία προϋπάρχουσας λοίμωξης. Σε HIVασθενείς, περιορισμένος αριθμός δημοσιευμένων μελετών απέδειξε ισχυρήαντισωματική απάντηση μετά από εμβόλιο κατά του HPV, όμως η κλινικήσημασία του παραμένει αδιευκρίνιστη. Περαιτέρω, η συχνή ταυτόχρονηπαρουσία πολλών διαφορετικών τύπων HPV στους HIV ασθενείς, πιθανώςμειώνει τις προσδοκίες από το εμβόλιο.
 Πηγές
www.who.int/hiv/pub/hiv_strategy/en/index.html
www.aids2011.gr
www.hivaids.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it