H άλλη πλευρά της υγείας Νο2. Ο γάιδαρος του Χότζα και η υγεία.

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

H άλλη πλευρά της υγείας Νο2. Ο γάιδαρος του Χότζα και η υγεία.

Γράφει ο γιατρός Αλέξανδρος Γιατζίδης, medlabnews.gr


ΗΕλλάδα του μνημονίου, προσπαθεί να εξασφαλίσει πόρους από παντού. Αφαιμάζειτους Έλληνες μισθωτούς, φορολογούμενους με τον ένα φόρο μετά τον άλλο και περικόπτειέξοδα και δαπάνες απ’όπου μπορεί. Επειδή όμως δεν μπορεί, αλλά η Τρόικα πιέζειαναγκάζεται να περικόπτει από όπου είναι πιο εύκολο. Το πιο εύκολο είναι λοιπόν σε μαζικούς κλάδους της οικονομίας, που με μια και μόνη απόφαση, μπορούν ναπερικοπούν έξοδα και να φανούν και στην Τρόικα.
Έτσιστο μάζεμα της Υγείας σαρώνεται το φάρμακο, οι προμήθειες και φυσικά και οιγιατροί.

Αποτέλεσμαόλης αυτής της κατάστασης είναι οι πολίτες να αντιμετωπίζουν σοβαρόταταπροβλήματα όπως:

  1. Η μεγάλη οικονομική πίεση των πολιτών τους αναγκάζει να συνωστίζονται στα κρατικάνοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που έχουν. Η μεγάληαυτή αύξηση του αριθμού των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα ναδίνονται ραντεβού για επεμβάσεις ή για γιατρούς μετά από μήνες.
  2. Η ανεργία κτυπά την πόρτα όλο και περισσότερων συμπατριωτών μας και η φτώχειακαι η ανέχεια στέλνει όλο και περισσότερο κόσμο στα συσσίτια. Ο φτωχοί καιοι άνεργοι, των οποίων ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται, δεν μπορούν να πληρώσουν τοκόστος που έχει επιβληθεί για την παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσιανοσοκομεία, στο πλαίσιο ενός ευρέως προγράμματος λιτότητας.
  3. Παιδιά λιποθυμούν από πείνα στα σχολεία. Η κακή σίτιση πέρα από την αδυναμίασυγκέντρωσης στο μάθημα, εγγυμονεί κινδύνους στην υγεία τους. Βέβαια η κακή πρόσληψητων απαραίτητων βιταμινών, ιχνοστοιχείων εγκυμονεί και κίνδυνο στην ανάπτυξή τους.
  4. Στα νοσοκομεία παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα είδη προμηθειών, απόχαρτί τουαλέτας μέχρι καθετήρες και σύριγγες. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός δενεπιδιορθώνεται και τίθεται σε αχρηστία. Μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα δεν έχουντην δυνατότητα να επισκευάσουν ιατρικά μηχανήματα και πολύ δε περισσότερο να τααντικαταστήσουν με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να υπολειτουργούν.
  5. Οι προμηθευτές των νοσοκομείων είτε γιατί τους οφείλονται τεράστια ποσάετών είτε γιατί δεν ρισκάρουν να μπλέξουν σε καταστροφικές για τις εταιρείεςδιαδικασίες διαγωνισμών όπου θα πληρωθούν μετά από χρόνια ή ακόμα μπορεί και ναμην πληρωθούν ποτέ, δεν συμμετέχουν σε διαδικασίες διαγωνισμών.
  6. Εταιρείες προμηθευτικές έχοντας μεγάλα ανοίγματα σε οφειλές, αφού δεν έχουνπληρωθεί από τα κρατικά ταμεία, κλείνουν με αποτέλεσμα και μηχανήματα που θαέπρεπε να συντηρούν να μένουν χωρίς την υποστήριξη της αντιπροσωπείας.
  7. Ο Ιδιωτικός κλάδος της υγείας νοσεί και αυτός βαρύτατα. Άλλες μονάδες ΠΦΥυπάγονται στο άρθρο 99 της πτώχευσης, και άλλες κλείνουν μπρος στην αδυναμία ναανταπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις, δανεισμούς τραπεζών κλπ
  8. Οι συνεχείς αλλαγές – συγχωνεύσεις ταμείων, αλλαγές γραφειοκρατικών συνθηκών,ηλεκτρονική παρακολούθηση συνταγογράφηση κάνουν μεγάλους σε ηλικία γιατρούς ναβγαίνουν στην σύνταξη και να κλείνουν τα ιατρεία τους ή να περιορίζουν τηνπαροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασφαλισμένους κρατικών ταμείων.
  9. Ο ασφυκτικός περιορισμός εγκρίσεων εξετάσεων και φαρμάκων πουσυνταγογραφούν οι συμβεβλημένοι ιατροί κρατικών ασφαλιστικών ταμείων,αναγκάζουν τους ασθενείς να επιβαρύνουν την ήδη περιορισμένη σε δυνατότητεςτσέπη τους.
  10.  Η πρόσβαση στα φάρμακα έχει επηρεαστεί, καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, στις οποίες οφείλονταιδεκάδες εκατομμύρια δολάρια, δεν είναι πρόθυμες πλέον να προμηθεύσουν τα ελληνικάνοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μήνες έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα αλλά και στα πιο απλά όπως η ασπιρίνη.


Τελικάτο υπουργείο υγείας έχει καταφέρει να κάνει περικοπές άνω των 2,5 δις αλλά ηΤρόικα ζητά να περικοπούν και άλλο για το 2012.

Έτσιτο υπουργείο πάει να καταφέρει αυτό που έκανε ο Χότζας στον γάιδαρό του.
Ο Χότζας είχεένα γάιδαρο που τον βοηθούσε στις καθημερινές του δουλειές. Κάποια περίοδο πουτα οικονομικά του, δεν πήγαιναν καλά, σκέφτηκε να μειώσει τα έξοδά του γαϊδάρουτου μειώνοντας σιγά-σιγά την τροφή του! Άρχισε να του μειώνει το σανό τόσο ώστεσ' ένα μήνα σταμάτησε τελείως να του δίνει τροφή. Ο γάιδαρος, φυσικά ψόφησε.Και τότε ο Χότζας, με παράπονο, είπε: «Για δες ατυχία, τώρα που ο γάιδαροςέμαθε να μην τρώει, ψόφησε».
Έτσιθα πάθει και η υγεία των Ελλήνων. Και από εκεί που επενδύσαμε στην πρόληψη καιείχε φτάσει ο Έλληνας ασθενής να μένει στην Ελλάδα και να μην ταξιδεύει στοεξωτερικό, για να του παρέχετε υψηλή ποιότητα παροχή ιατρικών υπηρεσιών τώραόλα να βρίσκονται σε αποσάθρωση.

 Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο οιασθενείς να κάνουν έρευνα αγοράς για να κάνουν τις εξετάσεις τους, ναδιαπραγματεύονται ακόμα την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Επίσης παρατηρείταιότι δεν προσέρχονται για πρόληψη όπως είχε για χρόνια καθιερωθεί, αλλά έρχονταιασθενείς παραμελημένοι, που έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματατης υγείας τους μόνοι τους, και αφού φτάσουν στο απροχώρητο αναγκάζονται νααναζητούν την βοήθεια του γιατρού.
Ηκαθημερινή πίεση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατάθλιψης και της μελαγχολίας.Τα καθημερινά ανυπέρβλητα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα οδηγούν σε αύξησητων εγκεφαλικών και καρδιολογικών επεισοδίων. Επίσης καταγράφεται αύξηση σεπεριστατικά διαβήτη, οστεοπόρωσης αλλά και καρκίνων.

Υπάρχουνκαι άλλες επιβαρύνσεις που οφείλονται σε έμμεσα προβλήματα. Αύξηση ατυχημάτωνμια και δεν έχουν συντηρηθεί τα αυτοκίνητα όπως θα έπρεπε αλλά και οι άνθρωποιβυθισμένοι στα καθημερινά προβλήματα είναι απρόσεκτοι και αφηρημένοι.

Τελικάμε όλα αυτά εκείνο που καταφέρνει είναι να περισταλούν δαπάνες για την Υγείααπό την μια πλευρά και να μετακυλίεται το κόστος στην τσέπη των ανήμπορωνπλέον πολιτών.
Όμωςτο κοινωνικο-οικονομικό κόστος αυτής της διαδικασίας θα είναι τεράστιο για τιςεπόμενες δεκαετίες αλλά και για τις επόμενες γενιές. Η αύξηση των ασθενειών καιη κακή ανάπτυξη των νέων θα έχει συνέπειες που μπορεί να είναι δυσανάλογαυψηλότερες αυτών που εξοικονομούνται σήμερα. Και το κόστος μετακυλίεται στιςασφάλειες είτε κρατικές είτε ιδιωτικές που καλούνται να αποζημιώσουν βαριές ασθένειες.

Αυτόδεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν μάζεμα στον χώρο της Υγείας, αλλά άλλο μάζεμακαι άλλο διάλυση.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it