Μύθοι και αλήθειες για το κρύο. Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε την υποθερμία;

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μύθοι και αλήθειες για το κρύο. Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε την υποθερμία;

Γράφει ο γιατρός Αλέξανδρος Γιατζίδης, medlabnews.gr

Ο ανθρώπινος μηχανισμόςπροσαρμογής στο κρύο είναι αυτόματος. Γίνεται με μια συγχρονισμένη ενέργειατου νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό -φυσικά- δεν αποτελείπανάκεια, αφού οι αντιδράσεις δεν είναι οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Όμως,με μια συστηματική εξάσκηση και σταδιακή αύξηση του κρύου, ο άνθρωπος μπορεί νατο αντέξει χωρίς να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν καιαρχικά μπορεί η προσαρμογή να χαρακτηριστεί βάρβαρη και επώδυνη, με τοπέρασμα του χρόνου γίνεται αντιμετωπίσιμη, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι χειμερινοί κολυμβητές δενσταματούν την κολύμβηση, ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Αρχικά, οκολυμβητής που θα αποφασίσει να μπει σε παγωμένο νερό νιώθει έντονα το κρύο,στη συνέχεια ένα μούδιασμα και λίγο αργότερα ένα κάψιμο σ' όλο το σώμα του.Είναι η στιγμή που το σώμα δεν καταλαβαίνει το κρύο. Όχι όμως για πολύ, καθώς ηαπώλεια της θερμότητας οδηγεί στην υποθερμία, μέσα σε λίγα λεπτά.


Ο άνθρωπος χάνει ένα πολύμεγάλο μέρος της θερμότητάς του από το κεφάλι και το λαιμό του. Έτσι, είναιπολύ σημαντικό να φοράει καπέλο ή σκουφί και ένα κασκόλ. Αυτά δεν πρέπει ναβγουν πριν μπει σε χώρο με κανονική θερμοκρασία, γιατί το κεφάλι και ο λαιμόςθα εκτεθούν απότομα στο κρύο, με άσχημα, συνήθως, αποτελέσματα.

Πολύ σημαντικόρόλο παίζει και η τροφή. Στο κρύοαπαιτείται καλή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ζάχαρη και λίπη. Δηλαδή, επιτρέπονται, με μέτρο φυσικά, γλυκά, ωμόλάδι, γάλα, φρέσκο βούτυρο και πολλά φρούτα, λαχανικά και κρέας.

Τοοινόπνευμα και ο καπνός, όχι μόνο δεν αυξάνουν την αντοχή μας στο κρύο,αλλά αντιθέτως τη μειώνουν. Μετά την πρώτη αίσθηση ζέστης, το οινόπνευμαέχει την τάση να εξατμίζεται μέσα από τους πόρους, μειώνοντας την θερμοκρασίατου σώματος. Μετά τη συστολή των πόρων, εισέρχεται ευκολότερα το κρύο. 
Όσογια τον καπνό, αυτός καταστρέφει την βιταμίνη C, η οποία βοηθάει τονοργανισμό να αντισταθεί στις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,ενώ ο καπνός προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων, με αποτέλεσμα ναπηγαίνει λιγότερο αίμα στα άκρα, άρα και να κρυώνουν περισσότερο.

Τέλος, πολύωφέλιμη στο κρύο είναι η άσκηση. Ορισμένα σπορ βοηθούν σε μεγάλο βαθμό.Ποδήλατο, ήπιο τρέξιμο, περπάτημα -κυρίως στη φύση- και ενασχόληση με ταχειμερινά σπορ, με τον ανάλογο εξοπλισμό, είναι μερικά σπορ, που έχουν θετικάαποτελέσματα στη "συμμαχία" μας με το κρύο.


Yποθερμία

Όταν η εσωτερικήθερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι ηυποθερμία. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίαςτου θερμοστάτη σε ένα οργανισμό, αυτό αποκαλείται ιατρικώς υποθερμία. Στην υποθερμίαο οργανισμός, χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.

Όταν η θερμοκρασίατου σώματος είναι 32-35οC το άτομο εμφανίζει:
α) Ταχυκαρδία
β) Υπέρταση
γ) Ρίγος
δ) Μειωμένη συνείδηση,κρίση, απάθεια

Σε θερμοκρασία σώματος28-32οC εμφανίζονται:
α) Βραδυκαρδία
β) Μυδρίαση
γ) Επιβράδυνση αντανακλαστικών
δ) Διανοητική σύγχυση
ε) Λήθαργο
ζ) Αλλοιώσεις στοΗΚΓ
Σε θερμοκρασίες σώματοςκάτω των 28οC το δέρμα είναι μελανό και παρουσιάζεται άπνοια, ασυστολία, κοιλιακήμαρμαρυγή, διαταραχή ηλεκτρολυτών, νεφρική ανεπάρκεια.

Άμεση φροντίδα για βλάβες απότο κρύο
•   άμεση μετακίνησηαπό το ψυχρό περιβάλλον, 
αφαίρεση των βρεγμένων ρούχων και 
σκέπασμα με ζεστέςκουβέρτες. 


Υποθερμία χεριών– ποδιών
Τα άκρα (χέρια –πόδια) δεν πρέπει να τρίβονται ή να μαζεύονται.
α) Τοπικό μασάζκατά την επαναθέρμανση
β) Ηεπαναθέρμανση πρέπει να γίνεται το γρηγορότερο δυνατό.

Υπάρχει ογενικός κανόνας που εκφράζεται σαν «Διατήρηση ζεστού σκέλους – Να μην είναιυγρό το σκέλος – Να κινείται έστω και παθητικά το σκέλος».
Σαν κανόνας:
α) ζευγάριακάλτσες – εσώρουχα
β) γάντια
γ) ζεστάυποδήματα
δ) παραπάνωφορεσιές ρούχων
πρέπει πάντα ναυπάρχουν όταν γίνονται επισκέψεις ή εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα

ΓενικέςΣυμβουλές.
Να αποφεύγετε τιςαπότομες μεταβολές θερμοκρασίας (κρύο ζέστη), την πολύωρη παραμονή στο κρύο, τακρύα ρεύματα. Αλλάζετε άμεσα τα ρούχα σας όταν είναι βρεγμένα. Προτιμάτε αδιάβροχαρούχα. Να φοράτε πάντα κάλτσες τον Χειμώνα. Αποφύγετε τα ρούχα που παρεμποδίζουντην κυκλοφορία (π.χ. στενές ζώνες, παντελόνια)



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it